Øl til mad

Hvordan vælger man de rette øl til maden?

Øl og mad kan enten komplimentere hinanden eller divergere smagsmæssigt. Mulighederne er mange, og det kan bestemt anbefales at eksperimentere og finde de kombinationer af øltyper og mad, som passer perfekt til dine smagsløg! Her guider vi dig igennem de oplagte sammensætninger af øl til maden.

Øl til mad er på nogle punkter nyt. Hvorimod vin til vores middag gennem mange år har været en naturlighed – særligt ved lejligheder, hvor aftenen har skulle have et ekstra lille pift. Med de seneste års udvikling på området for specialøl verden over, og i særdeleshed i Danmark, hvor udbuddet og kvaliteten er steget, kan man med fordel kombinere øl og mad, hvis man ønsker at give middagen et lille pift – især også de særlige anledninger.

En af de åbenlyse styrker ved at nyde øl til maden er de mange smagsvariationer, som man kan finde fra øl. Byg kan bruges til at bringe sødme frem, humle kan give bitterhed, gær kan give den karakteristiske ”brød”-smag og ikke at forglemme de mange forskellige andre ingredienser, som i stigende grad benyttes til ølbrygning, eks. frugter, nødder, chokolade etc. 

Vi vil forsøge at give input til, hvordan du kan kombinere de mange forskellige øltyper med middagsretter. Udvalget af forskellige øltyper er enormt, og der findes forskellige meninger og holdninger til, hvad der kan defineres som det ene eller det andet. Udviklingen forsætter, og de mange dygtige bryggere verden over finder hele tiden på noget nyt.

Øl til mad

Hvilken øl skal du vælge til hvilken mad?

Ale
Kan du med fordel parre med følgende typer mad:
Burgers, hotwings, asiatisk retter, mexicanske retter, generelt stærke og krydrede retter, stegt mad, pizza, cheddar, Parmesan- og Romano-ost.
Se opskrift på ølmarinerede hotwings

Bock
Kan du med fordel parre med følgende typer mad:
Gruyère, Emmentaler og schweiziske oste, cajun mad, jerk kylling, bøffer, pølser og seared tilberedte retter.

IPA – Frugtige øl
Kan du med fordel parre med følgende typer mad:
Mascarponeost, magert hvidt kød, retter som komplimenteres bedst af urter og krydderier, retter med and og svin med søde komponenter, syltede retter, salater med frugtige dressinger og frugtdesserter.
Se opskrift på juicy burger med porter

Lagerøl
Kan du med fordel parre med følgende typer mad:
Skaldyr, lys fisk, sushi, grillet svin og kylling, lette pastaretter (uden flødesovs og kødsovs), sydøstasiatiske retter, latinske retter, mexicanske retter og stærke/krydrede retter.
Se opskrift på grillet ølmarineret svinemørbrad

Pilsner
Kan du med fordel parre med følgende typer mad:
Amerikanske oste, Munsterost, Havarti, Monterey Jack oste, salater, lys fisk og skaldyr, laks, tun, ørred, asparges, asiatiske retter, mexicanske retter oh stærke/krydrede retter.
Se opskrift på chili con carne med øl og chokolade

Porter
Kan du med fordel parre med følgende typer mad:
Røgede retter, grillretter, pølser, gryderetter, kød, bacon, chili og braiserede retter.

Stout
Kan du med fordel parre med følgende typer mad:
Røgede retter, barbecuemarinerede og grillede retter, saltede retter, østers, gryderetter, braiserede retter, chokolade og desserter (øllen må gerne være sødere end retten).

Hvedeøl
Kan du med fordel parre med følgende typer mad:
Lette supper og salater, vegetariske retter, sushi, Gruyèreost, feta og gedeoste, søde og frugtige asiatiske retter og syrlige (citrus)retter.

Øl og mad guide
Indkøbskurv
Velkommen til Beerlivery Er du 18 eller derover?
Scroll to Top