Kend din øl

Opdeling af øl kan ske på mange forskellige måder, og der findes utallige meninger og holdninger på området. Det er vanskeligt at give en kategorisering af øltyper, som kan betegnes den ”rigtige”, men når du har læst videre her, så er du godt på vej til at være ekspert på området.

Ølbrygning er uden tvivl en videnskab, og som med alt andet videnskab er der konstant nytænkning og udvikling. Du vil derfor også finde nogle bryggerier, som brygger en øltype på en mere utraditionel metode, og den vil derfor falde uden for den normale kategorisering.
Vi giver dig her en forenklet oversigt over de forskellige øltyper, som du kan finde her i Beerlivery. Vi har taget udgangspunkt i Det Periodiske System for Øltyper og kigget på de forskellige meninger på området. Se det Periodiske System over øl nederst på siden.

Overordnet kan man inddele alle øl i tre overkategorier: Undergærede øltyper/Lager, Overgærede øltyper/Ale og Mixed Styles.

Undergærede øl/Lager

Undergærede øl er kendetegnet ved en langsom gæringsproces (ca. 1-2 uger) ved lave temperaturer (0-10 grader). Under processen ved undergæring arbejder gæren langsomt med at omdanne sukkerstofferne i urten til alkohol. De synlige gærpartikler falder til bunds og danner et lag på bunden af beholderen, deraf stammer betegnelsen undergæring. I Danmark har vi stor tradition for at brygge undergærede øl.

Overgærede øl/Ale

En Ale er en fællesbetegnelse for overgærede øl med humlesmag. Denne øltype har ofte bundfald.

Overgæret øl gærer hurtigt ved højere temperatur end en undergæret øl (omkring 20 grader). Det er en mere ukontrolleret proces, der ender med at gæren samler sig ovenpå væsken (ved undergæring falder gæren til bunds, deraf navnene). Øllet modnes oftest på flaske eller fad.

Mixed styles

Mixed styles er, som navnet giver væk, øl, der er en blanding af de to ovennævnte øltyper. Her har man taget det bedste fra de overgærede og de undergærede øl til brygningen af øllene.

Øl periodisk system

“Periodic Table of Beer Styles” fra Mantis Design, 2001, www.mantisdesign.com.