Hvad er Sours?

Sour beer, syrlig øl, sur øl – der findes mange navne for denne øltype

Syrlige øl er kendetegnet ved sin syrlige smag og er en af de øltyper, som ser ud til at vinde stort indpas på den danske ølscene. Vi vil her tage dig med på en lille gennemgang af denne fantastiske øl og dets forskellige stilarter.

Har du hørt om og smagt en Sour beer?

For mange kræver det, at man smager syrlige øl flere gange, før ens smagsløg koder sig ind på, hvad dette er for en størrelse. For en spontangæret syrlig øl kan være en utroligt kompleks øl med så mange indtryk og smagsnuancer, at ens smagsløg virkelig bliver udfordret. Men på den gode måde!
Så fortvivl ikke, hvis dit første smagsindtryk ikke var overvejende positivt. Det kræver uden tvivl, at man smager flere, og samtidig vil det være vores anbefaling, at man måske deler denne type øl med et par venner eller familie. Ofte vil du opleve, at mange af de særligt spontangærede Sour øl findes i større flasker à 75 cl, og dette vil for de fleste være en stor mundfuld. 

Hvad er særligt kendetegnet ved brygningen af syrlige øl?  

En Lambic er den mest kendte type Sour beer og brygges i Belgien, hjemlandet for syrlige øl. Denne øltype er spontangæret og brygges uden tilsætning af gær, som ellers er den typiske fremgangsmetode ved ølbrygning. Øllet bliver udsat for vildgær og bakterier fra luften, som igangsætter gæringsprocessen. Øllet bliver lagt på nogle egetræsfade, som typisk tidligere har været benyttet til at fremstille sherry eller portvin. Øllet skal derefter lagre i ca. 2 år, hvor den udvikler sig og bliver til en velsmagende syrlig Lambic. Under fermenteringen vil øllen udlede Co2, hvilket medfører, at Sour øl ofte næsten ingen kulsyre har. 

Sour beer billede

Hvilke forskellige typer Sour beer findes der?

Der findes flere forskellige øltyper under fællesbetegnelsen Sour Beer eller Syrlige øl.

Vi vil i det følgende gennemgå nogle af de mest velkendte syrlige øltyper og beskrive, hvordan de adskiller sig fra hinanden.

Lambic

Lambic er en beskyttet betegnelse, som det også er for eksempelvis champagne og portvin. Det betyder, at øl kun må kaldes for Lambic, hvis det er brygget i det belgiske område, som hedder Payottenland.
Lambic en øltype, du bør smage mindst en gang i løbet af dit liv. Denne Sour er ”ublandet” og ikke tilsat frugt, sødme eller lignende og har typisk gæret på fade mellem 2 til 6 år. Over tid udvikler smagen og øllets karakter sig fra at være meget tør til mere blød og rund.  

 

Geuze

Geuze (udtales gøz) er et blandingsprodukt af korttidslageret og langtidslageret Lambic. Man blander de to øl og hælder det på nye fade, hvor gærstammerne fra den gamle Lambic igangsætter en ny gæringsproces ved hjælp af de sukkerarter, som forsat er til stede i den nye Lambic. Geuze har et højere Co2-indhold end Lambic, er mere tør i smagen og mindre syrlig, og nogle mener, det minder en smule om champagne. 

Kriek (krisebær), Framboise (hindbær), Pecheresse (fersken) og Cassis (solbær) er alle frugtøl, som brygges ved at blande en 6 måneder gammel Lambic med eks. kirsebær. Det giver en frugt Sour, hvor smagen af den valgte frugt træder frem og giver samspil med de syrlige noter.


Berliner Weisse

Berliner Weisse kan også karakteriseres som en hvedeøl, men grundet sin skarpe syrlige smag og tilsætningen af mælkesyrebakterier under gæringsprocessen, kan den også siges at være en syrlig øl. De fleste af disse øl bliver tilsat en eller flere frugter under brygningen, som giver øllen en frisk og ofte sommerlig smag. Hos de danske bryggerier ser man ofte, at de benytter sig af hindbær, solbær og brombær.

 

Gose

Gose stammer fra byen Goslar i Tyskland, hvor man hentede vandet, man brugte til brygningen, fra floden Gose, deraf navnet til denne syrlige øl.
Ved brygning af Gose benytter man både almindelig gær og laktosebakterier, som giver øllet sin sure/syrlige karakter. Det er en øltype, som oftest brygges uden store mænger humle, samtidig med at man sikrer, at der er meget lidt restsukker tilbage. Derved fremstår en Gose syrlig, tør og sprød.
Normalt ville man krydre en Gose med koriander samt brygge øllen på let saltet vand, som afspejler sig i smagsnuancerne.  

 

Kettle Sour

Kettle Sour kan også nogle gange blive kaldt for Fruited eller frugt Sour. En Kettle Sour bliver ligeledes, som det er tilfældet med Berliner Weisse, tilsat mælkesyrebakterier under kogningen af urten. En Kettle Sour tilsættes typisk en eller flere frugter, frugtjuice eller puré. De forskellige smagsgivere varierer, og nogle sammensætninger kan være mere eksperimenterende end andre.  

Gå på opdagelse og find din næste smagsoplevelse

Hos Beerlivery har vi samlet nogle af de bedste danske specialøl fra nogle af de mange forskellige og utrolig dygtige danske mikro- og nanobryggerier.
Du kan se vores udvalg af Sour øl her og selv putte dem i kurven, du synes lyder mest spændende, eller du kan vælge vores Sour ølkasse, hvor vi sammensætter en smagskasse med nogle velsmagende syrlige øl.

 

Vi leverer selv i Københavnsområdet eller med GLS indenfor 1-3 hverdage og med fri fragt på bestillinger på henholdsvis over 400 kr. til adresser i postnumrene op til 2860 eller for over 450 kr. til pakkeshops. 

Indkøbskurv
Velkommen til Beerlivery Er du 18 eller derover?
Scroll to Top