Bryg din egen øl – en introduktion til ølbrygning

Hvordan brygger man specialøl?

At brygge sin egen specialøl kan virke som en uoverskuelig opgave, men det behøver det slet ikke at være. Faktisk kan det være en sjov og kreativ proces, med ølbrygning der giver en stor tilfredsstillelse og en endnu større respekt for ølbrygningens kunst. Her er en introduktion til ølbrygning, der kan hjælpe dig i gang med at brygge din egen øl.

Ingredienser til ølbrygning

Først og fremmest skal du have fat i de rigtige ingredienser. 
Ølbrygning kræver fire hovedingredienser: malt, humle, gær og vand. Malt er korn, der er blevet spiret, tørret og knust til et fint pulver. Det giver øllet sin sødme og farve. Humle er en plante, der bruges til at give øllet smag og aroma. Gær er den mikroorganisme, der omdanner sukkeret i maltet til alkohol. Vand er også en vigtig ingrediens, da det udgør størstedelen af øllet.

De nødvendige ingredienser er:

 • Malt
 • Humle
 • Gær
 • Vand

Ølbrygning udstyr

Når du har dine ingredienser, skal du have det rette udstyr. Det inkluderer en gryde, en gærspand, en si, et termometer, en flaskeafskummer og et hydrometer. Du kan også overveje at investere i et bryganlæg, men det er ikke nødvendigt for begyndere.

Du skal bruge følgende udstyr:

 • En stor gryde
 • En bryggespand
 • En gæringsspand
 • En slange
 • En flaskeafstopper
 • Ølflasker med propper

Ølbrygning

Sådan gør du, når du skal brygge øl selv

 1. Forberedelse
  Når du har indkøbt dit udstyr og ingredienser, skal du først sørge for, at alt er rent og desinficeret. Dette er vigtigt for at undgå at introducere uønskede bakterier i øllen.
 2. Malten
  Start med at knuse malten. Du kan bruge en mølle til dette eller købe knust malt. Derefter skal du tilsætte maltet i den store gryde med varmt vand. Lad det trække i ca. en time ved en temperatur på omkring 67 grader Celsius.
 3. Humle
  Humle er en plante, der bruges til at give øllen smag og aroma. Tilsæt humlen i gryden og lad det koge i ca. en time.
 4. Gæring
  Efter en time skal du filtrere væsken og tilsætte gær. Hæld væsken i bryggespanden og tilsæt gær. Gæren vil omdanne sukkeret i væsken til alkohol og kuldioxid. Sæt spanden på et køligt sted og lad det stå og gære i ca. en uge.
 5. Tapning og lagring
  Når øllen har gæret færdig, skal du tappe den over i gæringsspanden. Tilsæt lidt sukker for at give øllen kuldioxid og lad den stå i yderligere en uge.
  Efter en uge kan du tage øllen over i flasker med hjælp fra slangen og flaskeafstopperen. Sæt propperne på flaskerne og lad øllen stå og lagre i yderligere et par uger, så smagen kan modne.
 6. Nyd din hjemmebryg.
  Inviter dine venner og familie forbi til en lækker hjemmebrygget øl og nyd øllen afkølet og velskænket.
Indkøbskurv
Velkommen til Beerlivery Er du 18 eller derover?
Scroll to Top